Sunday, July 8, 2012

Danskt rågbröd II och ett besök till kvarnen



Jag brukar köpa ekologiskt mjöl hem till mina bak och för det mesta har jag tyckt att det har gått bra att hitta olika mjölsorter här i stan. Det finns många småbutiker som säljer ekologiskt mjöl och har helt bra urval på olika mjöl. MEN katastrof - plötsligt så fanns det inte riktigt någon mjöl att hitta i stan. Jovisst vetemjöl finns alltid, men rågmjöl och andra var slut och butikerna hade dåligt sortiment. Grovt rågmjöl fanns inte någonstans och det behövs ganska ofta till olika rågbröd. Så därför tog jag en tur till Borgå eller närmare bestämt Andersböle som ligger lite före Borgå när man kommer från Helsingfors. Här finns en kvarn som säljer ekologiskt mjöl och som erbjuder faktiskt många olika sorters mjöl. Jag fann den här kvarnen för två år sedan via någon hemsida och redan efter första gången som jag var där blev jag stormförtjust. Kvarnen är öppen för försäljning endast på lördagar mellan 10-12 och de säljer mjölet i själva kvarnen. Ljuvligt. Här nedan finns lite bilder på kvarnen och hur det ser ut där. 


Efter mitt första besök där för två år sedan har jag varit där många gånger och laddat upp med mjöl. Den här gången köpte jag vetemjöl, rågmjöl (tre olika sorter: fint rågmjöl, grovt rågmjöl och siktat rågmjöl), speltmjöl (siktat och fullkorns), vetekli, femsädsflingor (bra till müsli med olika sorters flingor) och havreflingor (det blir världens godaste gröt på havreflingorna). Mina inköp kan ses radade på bordet på en av bilderna.  Om någon är intresserad av kvarnen, så heter stället Veckoski-Andersböle kvarn och är belägen på Kungsvägen 1057, 07130 Andersböle. Karta till stället hittar man här. De har alltså öppet på lördagar 10-12. Kom ej försent för då är det stängt - har hänt mig någon gång... 

I veckan har jag testat ett nytt recept på danska rågbröd. Jag har ett recept från tidigare, som jag också skrivit om här på bloggen här. Men jag fick höra från säker källa (läs danska vänner) att brödet i deras smak var snäppet för sött för att vara "äkta" danskt rågbröd. Så nu testar jag ett annat recept. Jag har bra feelis för det här receptet - det innehåller nämligen öl, så det måste ju falla danskar i smaken! Det här receptet kommer från Mette Ankarloos & Christina Uhlins bok "Brödboken". Jag har nu bakat brödet fyra gånger sammanlagt; en gång till midsommaren då det blev bra och två gånger efter det med lite si och så resultat och sen ännu idag en fjärde gång. Få se nu. Hur kunde den första gången lyckas så bra? Go figure. 

Danskt rågbröd
2 formbröd

1 dl rågsurdeg (kom ihåg att mata surdegen dagen innan)
10 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap (jag använde sirap)
1,5 msk rapsolja
270 g vetemjöl
310 g grovt rågmjöl

Nästa dag:
1 flaska öl (33 cl)
375 g rågkross


Blanda surdegen och jästen i vattnet. 

Bubblande fin surdeg

Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda degen i en bunke med en stor sked till en jämn, ganska lös deg. Täck bunken med plastfolie eller sätt den i en ren plastpåse som du knyter fast och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. 

Degen efter en natt

Mät upp mjölet och ölen och häll dem i bunken. Arbeta degen med en degblandare i 5-10 minuter eller för hand samma tid ca. Värm ugnen till 175 grader och pensla två brödformar med en neutral olja. Strö ännu rågmjöl i formarna på bottnet och på kanterna så lossnar bröden lättare från formarna. Fyll formarna med degen.

När ugnen är klar ställ in formarna på nedersta falsen och grädda 30 minuter. Ta ut brödet och skåra med kniv två snitt på längden på brödets yta. Detta för att skorpan blir så hård annars och det bildas hål under skårpan. Sätt in brödet igen och grädda i ca 60 minuter till - det kan ta nog längre också. Mät att brödet fått en innertemperatur på 98 grader i alla fall. Annars är brödet inte färdigt inuti. Låt brödet vila i en kökshandduk över natten innan du skär upp det. En av orsakerna till att jag haft så mycket problem med det här brödet är att i receptet står det att ta ut bröden från ugnen när innertemperaturen är 94 grader (det gjorde jag en gång och brödet var helt ogräddat inuti), så efter det har jag gräddat det till i alla fall 98 grader (en tumregen i bakning på vad innertemperaturen ska vara för att brödet skall vara färdigt). Nå sedan har jag också läst att bröd som det här borde ha en innertemperatur på 102-104 och det testade jag en gång och det var den gången jag skrev om i förra inlägget när brödet varit i ugnen fyra timmer... :)

Men värt besväret är brödet. Det är jätte gott, inte hemskt sött men smakar bra till frukosten eller till fisk eller ja vad man nu brukar sätta på bröd i Danmark. Brödet håller länge om du förvarar den i en tygpåse eller invirad i en kökshandduk. Det går också jätte bra att frysa brödet.

Nu ska det bära ut på böljan den blå och segla inkommande vecka. Semester har börjat för mig - dock bara två veckor nu men mera kommer lite senare i sommar. 

Ha en skön vecka!

No comments: