Tuesday, June 26, 2012

Skärgårdslimpa till midsommaren




På midsommaren bar det av till Åbolands skärgård och med sig måste man ju ha en limpa eller två. Midsommaren till ära tyckte jag det skulle vara skoj med ett bröd som passar till fisk.

Vilken underbar midsommar vi fick fira i goda vänners sällskap, med god mat och härlig omgivning. Ett av barnen tyckte det var som att vara ute på Saltkråkan och vi andra instämde direkt. Ingen ville dock vara farbror Melker... På den här holmen finns en jätte fin bakugn som jag bara drömmer om att få testa vid något skede. Jag har en hemlig plan (inte så värst officiell) att hämta med mig bröd varje gång dit så att värdarna också skulle bli superintoga på att börja värma bakugnen. :) Det finns två klurigheter i planen; 1) jag besöker dem oftast på sommaren och har haft tur med vädret i den mån att eldande i ugnen inte riktigt varit aktuellt och 2) där finns mellan en och tolv spjäll att ha koll på så att bakugnen verkligen värms. Hmmm de kunde nog fixa det lite tekniskt utmanade också på gamla goda tiden. Nå jag ska hålla er uppdaterade hur min plan fortskrider.

En kväll lagade jag en liten deg till semlor som vi stekte följande morgon. Bilden på semlorna finns nedan och receptet finns här. Jag har nämligen skrivit om dessa linfröbullar en gång tidigare. Degen ska stå över natten och vi satte degen i jordkällaren som hade perfekt temperatur. Tänk om man kunde ha en jordkällare i stan också.

Pojkarna lade nät och fick en fin abborrfångst. Frukost på ängen och ginger sparklers på eftermiddagen. Min fotografmentor Anki tar bilder :)

God mat, gosiga får och lite frukostsemlor också. Spännande för de små att vittja ägg och fin "fångst" fick de!

Nå men nu ska jag återgå till skärgårdslimpan...

Det här receptet kommer från Heléne Johanssons bok "Bröd från Brunkebergs bageri". Denna bok var egentligen orsaken till att jag på riktigt fastnade för brödbakning.

Skärgårdslimpa
2 bröd

Steg 1
Skållning:
60 g linfrön
200 g fint rågmjöl
8 g kummin
300 g hett kaffe (jag brukar göra espresso, för har ingen vanlig kaffekokare, men låter det bli lite större espresson än om jag vill dricka kaffet.

Blanda mjölet, fröna och kumminet i en bunke och häll på kaffet. Rör om blandningen omsorgsfullt så mjölet blandar sig ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills skållningen kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylskåpet ifall du inte vill baka direkt.

Steg 2
skållningen från steg 1
300 g vatten
250 g fint rågmjöl
30 g jäst
450 g vetemjöl
100 g mörk sirap
125 g muscavadosocker
25 g havssalt

Blanda skållningen med vattnet, rågmjölet och jästen och knåda degen i degblandare i 10 minuter. Låt degen vila 1 timme. 

Tillsätt sedan resten av ingredienserna och arbeta degen igen i degblandare i 10 minuter. Låt degen vila 1 timme. 

Smörj två brödformar och klicka degen i formarna. Låt degen jäsa 1-1,5 timme. Min deg jäst lite under en timme, följ med hur degen börjar jäsa i formarna. Min jäste så kraftigt så jag beslöt att börja grädda den efter en timme. 

Värm ugnen till 180 grader. Ställ in brödformarna och lägg en bakplåtspapper på brödet och därefter en tyngd (jag använde en bakplåt) på bröden. Det är inte meningen att bröden ska växa i höjd. Grädda bröden ca en timme eller tills brödens innertemperatur nått 98 grader. Ta ut bröden och ställ dem på ett galler. Vira in bröden i plastfolie eller ställ dem i en plastpåse när de svalnat lite och låt dem mogna i plastet till nästa dag.


Det här brödet går utmärkt att frysa och det håller också ypperligt i plastpåse i upptill en vecka.

2 comments:

Anki said...

Härliga bilder! :-) Min mor är här helt fast i din blogg, verkar som att det blir skorpbak på sommarlovet... Har du receptet på det ljusare (danska?) rågbrödet du hade bakat också? Om vi skulle kasta oss helt galna och baka avancerat. ;-D

Anette said...

Vad roligt att din mamma fastnat för min blogg. Känner mig alltid hedrad och glad att någon vill läsa det jag plitat ner. :)
Jo har tänkt göra det danska brödet snart faktiskt, men ni behöver surdeg till det baket så starta med det... Berätta hur det gick med skorporna och allt. Hälsa mamma din!